MENU CLOSE
f-anazitisi logo

15 Απριλίου 2024 Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!

Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!

Τα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη και τη θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής και για την πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Αν και ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη λήψη των αντιπηκτικών δεν μπορεί να εξαλειφθεί, μπορεί ωστόσο να περιοριστεί αν ο ασθενής είναι ενήμερος για αλληλεπιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικά επεισόδια, όπως συμβαίνει κατά τη συγχορήγηση αντιπηκτικών με κινολόνες.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών που οφείλονται σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Όλες τις απαραίτητες πληροφορίες θα τις βρει στην f-anazitisi και συγκεκριμένα στην ενότητα «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων», όπου υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 12.500 καταχωρήσεις αλληλεπιδράσεων.

Case study: Βαρφαρίνη & Σιπροφλοξασίνη

 Η βαρφαρίνη συγκαταλέγεται στα κουμαρινικά αντιπηκτικά, που μειώνουν την παραγωγή μιας σειράς παραγόντων πήξεως, των οποίων η σύνθεση εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ. Η επίδραση της σιπροφλοξασίνης στη σύνθεση της βιταμίνης Κ, επηρεάζει το INR της βαρφαρίνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο φαρμάκων.

Στην καρτέλα της αλληλεπίδρασης Warfarin vs Ciprofloxacin, περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και παρέχεται η κατάλληλη συμβουλή, ως εξής:

  • Μηχανισμός: Τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, πού δρουν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι δύο δραστικές ουσίες.

Άγνωστος. Ωστόσο, ενδέχεται να σχετίζεται με αναστολή του μεταβολισμού της κουμαρίνης ή/και μείωση ορισμένων παραγόντων πήξης, λόγω καταστολής της χλωρίδας του εντέρου η οποία παράγει τη βιταμίνη Κ.

  • Αποτέλεσμα: Ποια η συνέπεια σε επίπεδο φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.

Ενίσχυση της υποπροθρομβιναιμικής δράσης του αντιπηκτικού, και κατά συνέπεια της αντιπηκτικής της δράσης.

  • Ανεπιθύμητη ενέργεια: Ποιες οι παρενέργειες που αντιμετωπίζει τελικά ο ασθενής σε επίπεδο οργάνου ή συστημικά.

Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.

  • Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:

Για τον Φαρμακοποιό: Μην εκτελείτε τη συνταγή προτού βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής έχει ενημερώσει το γιατρό ότι βρίσκεται ταυτόχρονα σε αγωγή με κουμαρινικό αντιπηκτικό και κινολόνες. Ενημερώστε τον ασθενή για τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης και συμβουλέψτε τον να αναφέρει οποιαδήποτε ασυνήθιστη αιμορραγία. Παραπέμψτε τον ασθενή στο γιατρό του για την κατάλληλη αναπροσαρμογή της δόσης του αντιπηκτικού.

Για τον Ιατρό: Εάν είναι εφικτό, επιλέξτε κάποιο αντιβιοτικό που να μην περιέχει κινολόνες. Σε αντίθετη περίπτωση, απαιτείται τακτικότερη παρακολούθηση της αντιπηκτικής δραστηριότητας κατά την έναρξη ή τη διακοπή της αγωγής με κινολόνες και κατάλληλη αναπροσαρμογή της δόσης του αντιπηκτικού.

 

Image by: https://www.freepik.com/free-photo/white-first-aid-kit-with-colorful-capsules-blue-background_2773597.htm#fromView=search&page=1&position=26&uuid=187e6074-8e18-4521-b43f-347e72b396c5